یکی از مهم ترین فاکتور ها و ملاک ها در انتخاب و خرید ترموود ، ابعاد و نوع آن است. ابعاد و اندازه های فنی ترمووود زیر نظر سازمان جهانی ترمووود مشخص شده و بر اساس استاندارد های مصرفی و تحلیل های مهندسی برنامه ریزی و تولید می شود. به همین دلیل در کل دنیا تمامی تولید کنندگان ترمووود باید این ابعاد مشخص و جهانی را رعایت کنند و ترمووود ها را در ضخامت و نوع مشخص شده، تولید کنند و به فروش برسانند.
هر نوع و ابعادی از ترمووود مناسب برای ساتفاده در یک فضا و محیط است و باید برای استفاده از آن، بهترین نوع و ضخامت را انتخاب کرد تا طول عمر سازه افزایش یافته و ترمووود مود نظر دچار آسیب نشود. در این مطلب تمامی نکات مهم و ویژگی ها و مشخصات چوب ترموود را به صورت کامل از لحاظ ابعاد، پروفیل، مقطع و ضخامت به صورت استاندارد بررسی می کنیم.
فهرست مطالب
مشخصات چوب ترموود
همان طور که می دانید چوب ترمو طی یک فرایند حرارتی پیشرفته، رطوبت و صمغ های اضافی خود را از دست داده و به یک چوب بسیار با دوام و مقاوم تبدیل می شود که می توان از آن در هر مکانی از دکوراسیون داخلی و خارجی مانند نمای ساختمان، کف پوش فضای باز و داخلی، اطراف استخر، دیوار پوش فضای باز و داخلی، ساخت و طراحی روف گاردن، آلاچیق، سونا و … استفاده کرد. به دلیل کاربرد ها و کیفیت بسیار بالا، مشخصات چوب ترموود در هر کاربردی تفاوت هایی دارد که در ادامه مطلب این مشخصات و ویژگی ها را به طور کامل بیان می کنیم.
1- ضخامت ترمووود
ضخامت های مختلف ترمو وود توسط سازمان و استاندارد های جهانی در این زمینه مشخص می شوند. منطور از ضخامت ترمو، ضخامت الوار ها و تخته های ترمووود است که هر کدام کاربرد خاصی در ساختمان دارند. در ادامه مطلب برخی از مهم ترین و پر کاربرد ترین ضخامت های ترمووود را به صورت کامل معرفی می کنیم.
1. ترمووود با ضخامت 11 میلی متری
این نوع چوب ترمو به دلیل ضخامت کم بیشتر در دکوراسیون داخلی، نمای داخلی اسختمان، سقف کاذب و … به کار برده می شود. همچنین در فضا هایی مانند دیوار پوش داخلی در ساختمان ها یا به عنوان تابلوی ترمووود فروشگاه ها و … نیز از ضخامت 11 میلی متری ترمووود استفاده های زیادی می شود.
2. ترمووود در ضخامت 16 میلی متری
برای ساخت و طراحی نمای ترمووود ساختمان از ضخامت 16 میلی متری این چوب به عنوان کم ترین و حداقل ضخامت قابل استفاده نام برده می شود. زیرا در ضخامتی کم تر این ابعاد، ترموود برای نمای ساختمان و تغییرات آب و هوایی و شرایط جوی مناسب نیست. همچنین ضخامت هایی کم تر از 16 میلی متر در برابر فشار و ضربه نیز مقاومت بالایی ندارند.
به طور معمول عرض الوار های ترمووود با ضخامت 16 میلی متری، در ابعاد 90 تا 92 میلی متر است و با عرض کم تر از 10 میلی متر ممکن است الوار های ترمو به مشکلاتی مانند خم شدگی یا قوس افتادگی دچار شوند.
3. ترمووود با ضخامت 19 و 20 میلی متر
یکی دیگر از مشخصات چوب ترموود از نظر ضخامت، ضخامت 19 و 20 ملی متر است که عرض هایی در ابعاد 117 تا 118 میلی متر نیز دارند. استفاده از این ضخامت ترمووود برای نمای ساختمان طرفداران زیادی دارد. زیرا این ابعاد و ضخامت ترمو، تحمل و مقاومت بالایی در برابر تنش های محیطی و شرایط نا مساعد آب و هوایی دارند. چوب های ترمووود تولید شده در شخامت 1 و 20 میلی متری با عرض هایی برابر با 120 میلی متر یا 14 سانتی متر تولید می شوند.
ترمووود در این ضخامت را از هسته درختان تولید می کنند و برای کاربرد هایی مانند تابلو ترمو، دیوار پوش ها، پرگولا و روف گاردن، نمای ساختمان، سرویس بهداشتی و حمام، کفپوش و … به کار برده می شود.
4. ترمووود در ضخامت 26 میلی متری
یکی دیگر از بهترین ضخامت های ترمووود، ضخامت 26 میلی متری آن است که بهترین گزینه برای استفاده در محیط های مرطوب یا کف پوش فضا های باز محسوب می شود. ترمووود در این ابعاد و ضخامت تحمل و مقاومت بالایی در برابر فشار هایی مانند وزن و جرم دارد. ترمووود با این ضخامت به طور معمول از قسمت های جانبی و کناری درختان به دست می اید و به همین دلیل دارای تراکم و آوند های آب کشی بیش تری است.
ترمووود تولید شده در این ضخامت در عرضی مانند 140 میلی متر نیز مقاومت و دوام بالایی دارد و می تواند به راحتی به عنوان کفپوش حتی در فضای باز به کار برده شود.
5. چوب ترمووود با ضخامت 42 میلی متری
همان طور که می دانید این ضخامت ترمووود یکی از ضخیم ترین و محکم ترین شخامت های ترمووود است که فقط در قسمت ها و بخش های خاصی از ساختمان سازی به کار برده می شود. این ضخامت ترمووود به دلیل بالا بودن ابعاد و کلفت بودن، برای ساخت کفپوش مناسب نیست. زیرا هزینه بالایی دارد و توجیه اقتصادی ندارد. از ترمووود در این ضخامت بیشتر برای پروژه های تجاری و اداری استفاده می شود و از کاربرد های آن می توان به نمای ساختمان، سایبان و … اشاره کرد.
2- طول ترمووود
یکی دیگر از مشخصات چوب ترموود، دسته بندی آن از نظر طولی است. چوب ترمو از نظر طولی به ابعادی مانند 270، 300، 330، 360، 390، 420، 450، 480، 510، 540 و 570 تقسیم بندی می شود. نکته قابل توجه در برررسی و انتخاب ابعاد ترمووود از نظر طول این است که طول الوار های ترمو 30 سانتی متر به 30 سانتی متر افزایش می یابد.
همچنین در هنگام خرید ترموود پس از بررسی مشخصات چوب ترموود باید ابعاد مورد نظر را از فروشنده مد نظر خود، استعلام بگیرید. زیرا تمامی طول های مختلف الوار های ترمووود، به صورت همیشگی در کارخانه ها موجود نیستند. همچنین توجه به طول شاخه های ترمو برای کاربرد های مختلف یک امر ضروری است.
3- انواع عرض ترمووود
یکی دیگر از مشخصات چوب ترموود که در هنگام خریدب اید بهآن توجه زیادی کرد، عرض الوارهای ترمووود است. به صورت کلی عرض های استاندارد ترمو وود کم تر از 92 میلی متر و یا بیشتر از 140 میلی متر تولید نمی شوند. هر کدام از عرض های مختلف ترمووود برای کاربرد های خاصی در ساختمان سازی استفاده می شوند.
در استفاده از ترمووود با عرض های مختلف، ضخامت الوار ها نیز باید در نظر گرفته شود. به عنوان مثال ترموود با عرض 92 میلی متری بیشتر برای ساخت پوشش صندلی، سونا، میز و مبلمان، فلاور باکس، دیوار پوش، ساخت نرده، ستون، نیمکت فضای باز و … به کار برده می شود.
همچنین ترمووود با عرض 117 سانتی متری نیز بیشتر برای کف پوش، صندلی و نشیمنگاه برای کنار استخر و سونا، تابلو ترمووود، نمای ساختمان و … به کار برده می شود.
ترمووود با ابعاد استاندارد 130 میلی متر نیز برای ساخت و طراحی دکینگ کاربرد های زیادی دارد. همچنین ترمووود با عرض 140 میلی متر نیز بیشتر برای ساخت پایه های چوبی آلاچیق و پرگولا به دلیل مقاومت بالا به کار برده می شود.
مشخصات ترمووود از نظر پروفیل
پروفیل های ترمووود به دو شکل بدون شیار و شیار دار و در ابعاد 3 تا 6 متری تولید و به بازار عرضه می شوند. هر کدام از انواع ترمووود با پروفیل های مختلف کاربرد های خاصی دارند. در ادامه مطلب مهم ترین و رایج ترین انواع پروفیل های ترمووود استاندارد را به طور کامل معرفی می کنیم.
1- ترمووود با مقطع SHP
مشخصات چوب ترموود با این نوع پروفیل به طور معمول در ضخامت هایی مانند 16، 19، 26 و 42 میلی متر تولید می شود. پروفیل SHP کاربردی ترین نوع ترمووود است و شکل ساده ای نیز دارد. ترمووود با پروفیل SHP در ضخامت هایی مانند 16، 19 و 26 میلی متری با عرض هایی از 92 تا 140 میلی متر تولید و عرضه می شود. همچنین ترمووود با ضخامت 42 میلی متری نیز در این نوع پروفیل، با عرض هایی از قبیل 42، 68، 92، 135، 140 و 180 میلی متر تولید و توزیع می شود.
از این نوع پروفیل ترمووود در کاربرد های مختلفی مانند نمای داخلی و خارجی ساختمان، کف پوش، آلاچیق، تابلو ترمووود و … استفاده های زیادی می شود.
2- ترمووود با مقطع DECK
این نوع ترمووود دک به دو صورت چهار تراش و شارد دارد برای کف سازی مانند بالکن و ایوان در فضای باز کاربرد های زیادی دارد. این نوع سطح مقطع در ترمووود شیار های موازی و نازک در کنار یک دیگر دارد و برای ساخت کف از آن استفاده می شود تا در صورت خیس بودن و راه رفتن، باعث سر خوردن نشود. به دلیل در معرض رفت و آمد بودن به صورت همیشگی در این نوع سطح مقطع ترموود، بهتر است
برای ساخت آن از ترمووود عش استفاده شود. زیرا این نوع چوب استحکام بالا تری دارد. از این نوع پروفیل ترمو بیشتر برای ساخت کف سازی در اطراف استخر، تراس، حیاط، روف گاردن و … استفاده می شود.
3- ترمووود با پروفیل UTV
این نوع از الوار های ترمو دارای زبانه و کام هستند و بیشتر برای دکوراسیون داخلی یا نمای ساختمان استفاده می شوند. همچنین این نوع سطح مقطع ترمو دارای ابعادی از 16 تا 19 میلی متر است. ولی به صورت کلی این پروفیل ها بیشتر رد ضخامت 19 میلی متری تولید می شوند و درضخامت 16 میلی متری، استقامت بالایی نداشته و توصیه نمی شوند.
این نوع پروفیل ها از نظر ظاهری دارای اندکی شیب روی سطح مقطع خود هستند و توسط زبانه ها، درون یکدیگر قفل می شوند.
4- ترمووود با پروفیل UTS
ترمووود با این پروفیل مانند ترمووود پروفیل UTV است. این پروفیل تمامی ویژگی های پروفیل UTV را در خود دارد ولی تنها تفاوت آن ها این است که ترمو با سطح مقطع UTS در قسمت نری خود زاویه بازی ندارد و به صورت زاویه 90 درجه است.
این نوع پروفیل ترمو در ابعادی از 16 تا 20 میلی متر تولید می شود و برای مکان هایی مانند دکوراسیون داخلی، دکوراسیون خارجی، نما، آلاچیق و … کاربرد های زیادی دارد. سطح مقطع این نوع پروفیل به شکل زبانه و شیار است و پروفیل ها درون یک دیگر قفل می شوند.
به صورت کلی تفاوت اصلی این پروفیل های UTV و UTS در نوع تیمار حرارتی آن ها است که کاربرد و تفاوت های ظاهری آن ها با یک دیگر را نیز مشخص می کند.
مشخصات چوب ترموود از لحاظ نوع فراوری
ترمووود از لحاظ نوع فراوری و روش تولید به دسته بندی های زیر تقسیم می شود.
1- ترمووود S
ترمووود با کلاس s در زمان تولید تا دمای 190 درجه سانتی گراد گرما و حرارت می بیند که مقاومت و ثباتش افزایش یابد. ترمووود اس در برابر تغییر های ابعاد و شرایط محیطی مقاومت بالایی داشته و از ثبات زیادی برخوردار است.
ولی در تماس با رطوبت و با در نظر گرفتن رطوبتی که محیط دارد می تواند از 6 تا 8 درصد به صورت کاهش یا افزایش حجم تغییر کند. از ترمووود نوع S و سوزنی برگ در کاربرد های مختلفی مانند سونا خشک، مبلمان داخلی، اتصالات در محیط های خشک، درب و پنجره و … استفاده می شود. همچنین از نوع پهن برگ ان نیز برای سونا، کف پوش، مبلمان فضای باز و … استفده های زیادی می شود.
2- ترمووود D
این نوع ترموود تا دمای 220 درجه سانتی گراد حرارت می بیند و دارای مقاومت و دوام بسیار بالایی است. ترمووودی که با این روش تولید می شود دارای ثبات ابعادی در شرایط مختلف است. ولی در برابر و تماس با رطوبت ممکن است از 5 تا 6 درصد تغییر ابعاد از نظر کاهش یا افزایش حجم داشته باشد. استفاده از ترمووود کلاس دی بیشتر در محیط های باز و خارجی است و در مکان هایی مانند تابلو ترمووود، سرویس بهداشتی و حمام، نمای ساختمان، ترمو وال، درب و پنجره و … کاربرد دارد.
5 ویژگی منحصر چوب ترمووود چیست؟
چوب ترموود در هر نوع و کاربردی، ویژگی های زیادی دارد. به دلیل مزایای بی شمار ترمووود، طرفداران این متریال ساختمانی روزانه در حال افزایش است. در ادامه مطلب برخی از مزایا و ویژگی های منحصر به فرد این محصول را بیان می کنیم.
- دوام بالا : چوب ترمووود مقاومت و دوام بسیار زیادی در برابر آسیب های محیطی دارد و طول عمر آن نیز بالا تر از 30 سال است.
- رنگ و ظاهر ثابت در طول زمان : ترمووود به دلیل مقاومت، با گذشت زمان دچار تغییرات ظاهری و تغییر رنگ نمی شود.
- مقاوم در برابر آتش : چوب ترمو در برابر آتش دارای مقاومت بالایی است و در صورت بروز آتش سوزی، دیر تر از برخی مصالح دیگر دچار سوختگی می شود.
- مقاومت بالا : چوب ترمووود در برابر رطوبت مقاوم است و دچار پوسیدگی نمی شود. به همین دلیل نیاز به پرداخت هزینه و خسارت برای تعمیر و نگهداری ندارد.
جمع بندی
ترمووود یکی از بهترین چوب ها برای استفاده در تمامی نقاط ساختمان های مختلف است. مشخصات چوب ترموود که در این مطلب آن ها را بیان کردیم، برای کاربرد های مختلف و قسمت های متفاوتی از هر ساختمان به کار می رود. با شناخت کامل مشخصات چوب ترموود از هر نظر، در انتخاب نوع ترمووود مورد نیازتان دقت بیشتری به خرج خواهید داد و در نتیجه طول عمر سازه ترمووود تا حد بسیار زیادی افزایش می یابد.